Hyppää sisältöön

Kuvataidelinjan ykkösten ja Niko Tiaisen valotaideteos juhlistaa Lahtea 1.-2.11.2024

Koko kaupungin synttärijuhlat kauppatorilla

119-vuotiasta kaupunkia juhlistetaan Lahden torilla kaikille avoimilla syntymäpäiväjuhlilla. Torilla on ohjelmaa koko perheelle. Luvassa on kaupunginjohtaja Niko Kyynäräisen puhe ja Lahti-mitalin saajan haastattelu sekä Vuoden lahtelainen –tunnustuksen julkistus.
Musiikista vastaavat Village Ten, Dimitri Keiski Duo sekä Lotilan koulun 6C-luokan kuoro. Lisäksi ohjelmassa on stand up- ja tulitaide-esityksiä, kepparirata ja ringette-lajiesittely.
500 ensimmäiselle on tarjolla kahvia ja juhlaleivos klo 16.30 alkaen.

Valotaideteos syntyi kansainvälisesti tunnetun mediataiteilija ja taidepedagogi Niko Tiaisen sekä Gaudian kuvataidelinjan ensimmäisen vuoden opiskelijoiden yhteistyönä. Teoksessa hyödynnetään digitaalista teknologiaa ja tekoälyä. Valotaideteos on toteutettu osana Kulttuurin digitalisaation osaamiskeskus KUDOS -projektia, jota rahoittavat Opetus- ja kulttuuriministeriö sekä Oulun, Kuopion, Jyväskylän ja Lahden kaupungit. Hanke on Euroopan unionin rahoittama – Next Generation EU.

Valotaideteos on nähtävillä Lahden kaupunginteatterin kirjaston puoleisella seinällä 1.–2.11. klo 16.00–22.00.

  • Projekti käynnistyi jo elokuussa, kun tapahtumakoordinaattori Suvi Mononen kutsui Gaudian opiskelijoita mukaan yhteistyöhön. Haasteeseen tarttui kuvataidelinjan ensimmäisen vuosikurssin 31 innokasta tekijää. Käynnistyi yhteistyöprojekti kansainvälisesti tunnetun mediataiteilija Niko Tiaisen kanssa.

    Yhden oppitunnin mittainen jännittävä oppimismatka 

    Kuvataidelinjan ykköset odottivat jännittyneinä, kun Niko aloitti työpajan kertomalla omasta työstään ja hankkeistaan lyhyesti kuvin ja videoin. Olin edellisenä päivänä kertonut heille työpajasta sekä Nikon valotaiteesta.

    Työpajan työkalut olivat joillekin entuudestaan tuttuja, joillekin täysin uusia. Opiskelijat olivat kuitenkin edellisellä opintojaksolla tutustuneet Photoshopin käyttöön ja osasi perusteet.

    Kiinnostavaa ja jollain tapaa vapauttaa oli se, että saattoi tehdä ja tuottaa periaatteessa ihan mitä vaan. Niko antoi vapaat kädet kuvien aiheille, väreille ja muodoille jne. Ohjeena oli ainoastaan se, että tietyn aikaa tehtiin tietyllä välineellä, jotta kaikki pääsivät ryhmässä käyttämään isoa tekoälykuvia tuottavaa läppäriä, Procreate-sovelluksen mahdollistavia ipadeja, piirtonäyttöjä ja tietysti koulun omia piirtopöytiä. Ja se toimi.

    Nikolla kello kävi. Kun vuoro vaihtui, opiskelijat siirtyivät paikasta toiseen. Työkalut pysyivät paikoillaan. Kaikki pääsivät kokeilemaan Nikon mukanaan tuomia tähän tekemiseen erityisesti sopivia välineitä ja työkaluja. Upeita töitä syntyi toinen toisensa jälkeen. Ja oli kiva nähdä, miten opiskelijat toimivat erinomaisesti ryhmässä.

    Opiskelijoiden tuottamasta materiaalista valotaideteokseksi

    Opiskelijoiden kaikki kuvat ja tuotokset otettiin talteen, ja Niko kertoi rakentavansa niistä kokonaisuuden omassa studiossaan. Sen me sitten näemme 1.11.2024 Lahden kaupunginteatterin seinäpinnoissa!

    – Hankkeessa mukana olo oli minulle mielenkiintoista ja kiehtovaa. En ole itse ennen päässyt perehtymään valotaiteeseen, joten oli kiva, että paikalle tuli ammattilainen kertomaan kyseisestä taiteenalasta.​

    Minulla on kotona oma piirtopöytä, joten digitaalinen työskentely on tuttua. Piirrän koneella paljon. Oli kiva päästä kokeilemaan myös piirtämistä isolla ipad:lla. Ruutu oli paljon suurempi kuin oma kämmen, mikä oli itselle pieni shokki.

    Olen omaa tekemiseeni ihan tyytyväinen. Sain aikaan kaksi eri piirrosta. Ensimmäisen tein ipadilla käyttäen Procreatea ja toisen teoksen tein tietokoneella käyttäen Paint-ohjelmaa.

    Olen erittäin kiitollinen saamastani mahdollisuudesta toteuttaa digitaalista taidetta traditionaalisen sijaan. Nautin suuresti digitaalisesta piirtämisestä ja se on minun päätapani tuottaa taidetta.​

    Minun mielestäni Nikon esille tuoma tekoälyohjelma oli hauska. Minusta oli tärkeää, että Niko opetti meille tekoälyohjelmien olemassaolosta ja mitä niillä voi tehdä. En itse välitä tekoälystä niin paljon, mutta oli kiinnostava saada opetusta asian suhteen.

    kertoo projektiin osallistunut Katri

    – Saimme mahdollisuuden tehdä mosaiikkivaloteoksen yhteistyössä Niko Tiaisen kanssa. Tämä oli suuri mahdollisuus ensimmäisen vuoden kuvisopiskelijoille ja olen hyvin onnellinen siitä. Oli kiinnostavaa tutustua Tiaisen töihin ja hänen tapaansa työskennellä taiteen parissa. Se avasi taas hieman enemmän omaa näkökulmaa liittyen taiteeseen ja tapaan ilmaista itseään.

    En ollut aikaisemmin piirtänyt piirtopöydällä ja ylipäätään tietokoneella tehtävä taide on jäänyt vähäiseksi. Tämän takia Tiaisen teokset avasivat paljon uusia ajattelutapoja. ​

    Piirtopöydän käyttö vaati hieman totuttelua, eikä piirtäminen aluksi sujunut. Oli kuitenkin ihana tutustua digitaiteeseen ja mäppäykseen.

    Vaikka olin aluksi hyvin hukassa, olen silti hyvin tyytyväinen lopputulokseen ja siihen tilanteeseen mihin pääsin. Koen oppineeni lyhyessä ajassa hyvin paljon.

    kertoo projektiin osallistunut Siru

     

    https://www.facebook.com/photo/?fbid=943310481167412&set=pcb.943310561167404

    https://www.facebook.com/photo?fbid=943310467834080&set=pcb.943310561167404

    https://www.facebook.com/photo/?fbid=943310514500742&set=pcb.943310561167404

     

    Valotaideteos on toteutettu osana Kulttuurin digitalisaation osaamiskeskus KUDOS-projektia, jota rahoittavat Opetus- ja kulttuuriministeriö sekä Oulun, Kuopion, Jyväskylän ja Lahden kaupungit. Kyse on Euroopan unionin rahoittamasta – Next Generation EU -hankkeesta.

     

    Teksti Leena Valtonen

    Facebookin valokuvat Lassi Häkkinen