Varsinainen IB-lukio kestää kaksi vuotta (Diploma Programme). Ennen Diploma Programmea linjalle hyväksytyt suorittavat vuoden verran ns. preparatory year-opintoja (Pre-year), jolloin opiskellaan normaalilukion 1. vuoden aineita, mutta opetus tapahtuu, äidinkieltä ja ruotsia lukuun ottamatta, englanniksi. IB-linjan opiskelija siis valmistuu kolmen vuoden opintojen jälkeen. Pre-vuoden jälkeinen opiskeluvuosi on IB1 ja viimeinen vuosi on IB2, joka huipentuu toukokuun aikana IB-loppukokeisiin (Finals). IB2:n aikana oppilaat tekevät myös lähes kaikki aineidensa loppuarvosanoihin vaikuttavat päättötyöt. Lukio-opintojen maksuttomuus koskee myös IB-lukiota.
Jos suunnittelee vaihto-opiskeluvuotta tulee vaihdon tapahtua heti pre-vuoden jälkeen.
Pre-vuonna opiskellaan samoja oppiaineita kuin yleislinjalla. Tämän jälkeen Diploma Programmessa (IB1 & IB2) opiskellaan siís vain kuutta varsinaista oppiainetta tai maksimissaan seitsemää. IB-lukio on myös yleissivistävä, joten äidinkieli, matematiikka ja englannin kieli ovat kaikille pakollisia oppiaineita. Niiden lisäksi opiskelija valitsee yhden luonnontieteellisen oppiaineen ja yhden humanistisen oppiaineen sekä yhden valinnaisaineen. Valinnaisaine voi olla kuvataidetta, ylimääräinen kieli tai jokin humanistinen tai luonnontieteellinen oppiaine. Varsinaisten oppiaineiden lisäksi IB-opiskelija suorittaa yhteisen tietoteorian kurssin, laatii laajan tutkielman sekä toteuttaa itseään luovan toiminnan ja kansalaisaktiivisuuden alalla CAS-ohjelman puitteissa.
Kolmessa oppiaineessa suoritetaan standardioppimäärä ja kolmessa laaja oppimäärä. Standardioppimäärä on n. 150 opetustuntia, mikä ajallisesti vastaa suunnilleen kuutta kansallisen lukion kurssia. Laaja oppimäärä on n. 240 opetustuntia, mikä ajankäytön kannalta vastaa suunnilleen yhdeksää kansallisen lukion kurssia. Yksioikoista vertailua on kuitenkin syytä välttää, sillä IB-sisällöt ovat erilaiset kuin tavallisen suomalaisen lukion sisällöt, ja lisäksi IB-lukiossa tehdään melko paljon aikaa vieviä kirjallisia töitä. Jotta opiskelija voidaan siirtää suoraan Pre-vuodelta IB1:lle, sovelletaan suorituskriteeristöä. Kunkin opiskelijan valitseman HL-aineen kurssien keskiarvon tulee Pre-vuoden lopussa olla vähintään 8,0 ja SL-aineen 7,0. Matematiikassa ja Englanti A:ssa on poikkeava vaatimustaso. HL-matematiikan valinneilla tulee matematiikan kurssien keskiarvo olla 9,0, Analysis SL-matematiikkaan tarvitaan 7,5 ja Applications SL-matematiikkaan 6.0. English A lang. & lit. valinta vaatii keskiarvon 8,5.
Vain arvosanan 4 voi uusia pre-vuonna. Hyväksyttyä arvosanaa ei voi korottaa uusintakokeessa.
Ylläolevan arvosanakriteeristön lisäksi opiskelijan tulee pre-vuoden aikana osoittaa vastuunottokykynsä opiskeluissaan , jotta siirtyminen IB1-vuodelle voi toteutua. Vastuunotolla tarkoitetaan tässä yhteydessä poissaolojen ja myöhästelyn minimointia, sovittujen määräaikojen noudattamista sekä opiskelujen yleistä etenemistä opettajan linjaamalla tavalla. Opiskelijan tulee aina ilmoittaa poissaolostaan Wilmassa ryhmänohjaajalle. Jos poissaolot ovat jatkuvia, tulee opiskelijan toimittaa ryhmänohjaajalle lääkärintodistus poissaolojen syystä.
Mikäli opiskelijan suoriutuminen kursseilla jää alle minimivaatimustason ja/tai opiskelutaidot eivät riitä kursseista suoriutumiseen minimitasolla, ottaa ryhmänohjaaja yhteyttä huoltajiin yhteisen suunnitelman laatimiseksi . Mikäli tämä ei tuota tulosta, kutsuu ryhmänohjaaja koolle monialaisen kokouksen, jossa on läsnä koulun tukihenkilöstöä, ryhmänohjaaja, IB-koordinaattori ja ao. aineen opettaja. Tällöin laaditaan laajakantoisempi suunnitelma opiskelutaitojen kohentamiseksi.
Ryhmänohjaaja käy yksityiskohtaisemmin läpi ryhmän suoritustasot aina ennen joululomaa yhdessä ib-koordinaattorin kanssa.
Koulun tarjoama tuki oppimisvaikeuksiin
Mikäli opiskelijalla on oppimista haittaava tekijä, esimerkiksi lukihäiriö, kartoittaa erityisopettaja häiriön laadun ja sen tuloksena ib-koordinaattori lähettää selvityksen ib-organisaatiolle. Mikäli IB-organisaatio katsoo, että dokumentointi oikeuttaa erityisjärjestelyihin Final-kokeissa, saa koulu vahvistuksen asiasta IB:ltä. Tämmöisissä tapauksissa myönnetään tyypillisesti lisäaikaa kirjallisten kokeiden tekemiseen. Muita erityisjärjestelyjä, jotka vaativat IB:n autorisoinnin, ovat esimerkiksi poikkeava fontti koetekstissä tai kuuntelukokeen audiomateriaalin tekstitys.
Jotta opiskelija voi saada oikeuden erityisjärjestelyihin Finalseissa, tulee lääkärintodistus tai esimerkiksi lukihäiriölausunto toimittaa IB-koordinaattorille hyvissä ajoin, koska kaikki dokumentointi on lähetettävä IB-organisaatiolle Finaleita edeltävän marraskuun 15. päivään mennessä.
IB-opiskeluvuoden, mukaan lukien preparatory-vuosi, voi uusia ainoastaan erityistapauksessa. Edellytyksenä on riittävät yllä mainitut arvosanat valituissa HL ja SL-aineissa sekä asianmukaiset lääkärintodistukset uusimisen välttämättömyydestä.
Diploma Programmessa (IB1 ja IB2-vuodet) kukin IB-aine arvostellaan asteikolla 1-7.